§41. Системи харчування. Раціон

Головна сторінка цього ГДЗ (Зміст) – Україна і світ 6 клас Щупак

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Користуючись інтернет-мережею та власними знаннями, укладіть невелику хронологічну таблицю появи різних продуктів (від окремих фруктів та овочів до популярних страв) у постійному раціоні сучасних українців

Ось приклад хронологічної таблиці появи деяких продуктів у раціоні українців:

Продукт/страваПриблизний час появи в ужитку
Жито, пшеницяблизько 6500 р. до н.е.
Салоз давніх часів
Капуста1 тисячоліття до н.е. (залізний вік)
Вареники13-14 століття
БорщПерша задокументована згадка про український борщ датується 1584 роком у Києві
КартопляВ Україні її вперше посадили в 1805 році в Харківській губернії. Запорізькі козаки знали картоплю, але як трофей, який вони здобували в походах. На територію Українських Карпат потрапила з Австрійської Імперії та довгий час не сприймалася місцевим населенням
ПомідориНа території України помідори з’явилися лише аж наприкінці 18 століття, проте тут їх теж спочатку вирощували як декоративну рослину. На той час, помідори не могли дозріти в умовах українського клімату і використовувати у стравах їх почали лише на початку 19 століття.
ГолубціВ Україні голубці з’явилися приблизно десь в кінці 18 століття і дуже полюбилися нашому народу, тому без голубців не було жодного святкового столу
Шашлик20 століття
Піцакінець 20 століття

Це лише деякі орієнтовні дані. Звісно, можна доповнити таблицю багатьма іншими продуктами та уточнити час їхньої появи в українському раціоні.

2. Поміркуйте, чи є зв’язок між раціоном та релігією людської громади. Як ви гадаєте, чому релігійні свята мають власні гастрономічні обмеження/традиції? Наведіть приклади.

Так, зв’язок між раціоном та релігією існує.

По-перше, деякі релігії накладають певні обмеження на вживання певних продуктів. Наприклад, в індуїзмі заборонено вживання яловичини, оскільки корова вважається священною твариною. Мусульмани не їдять свинину та вживають тільки халяльне м’ясо.

По-друге, релігійні свята часто пов’язані з певними традиційними стравами. Наприклад, на Різдво в Україні готують 12 пісних страв, на Великдень – паску, крашанки, ковбасу. На індуїстський фестиваль Дівалі традиційно готують солодощі ладду. На мусульманське свято Ураза-Байрам – плов та солодощі.

Такі традиції пов’язані з релігійними віруваннями, культурою та історією народів. Певні страви набувають символічного значення та стають невід’ємною частиною святкувань. Дотримання таких традицій є одним зі способів збереження релігійної та культурної ідентичності.

3. Ознайомившись із зашифрованими у хмаринці словами та зображеннями на малюнку необхідних продуктів харчування, поміркуйте, чи збалансоване харчування у вас та у вашій родині. Чи достатню кількість необхідних для організму речовин ви споживаєте?

Яке із зашифрованих слів означає певне коригування, навіть обмеження у споживанні окремих продуктів? Чи важливе, на вашу думку, правильне, раціональне харчування?

Аналізуючи зашифровані слова та зображення продуктів, можу зробити висновок, що для збалансованого харчування потрібно вживати всі основні групи продуктів: білки (м’ясо, риба), вуглеводи (хліб), жири (сири), овочі та фрукти.

Зашифрованим словом, яке означає коригування харчування, є “дієта”. Дійсно, дієта передбачає певні обмеження в їжі з метою поліпшення здоров’я чи схуднення.

Щодо мого харчування, то воно є досить збалансованим, адже я намагаюсь вживати різноманітні продукти та стежити за їх кількістю. Проте інколи трапляються періоди, коли my споживаємо забагато солодощів чи навпаки – дуже жирної їжі.

Тому вважаю, що правильне, раціональне харчування дуже важливе для підтримання здоров’я та енергійності. Воно допомагає запобігти багатьом захворюванням, пов’язаним із нестачею поживних речовин чи надлишком калорій. Отже, цій темі варто приділяти більше уваги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *