§54. Як жили давні слов’яни

Зміст ГДЗ робочий зошит 6 клас Щупак

ПРАЦЮЄМО В КЛАСІ

1. Дослідницька лабораторія

За допомогою історичних текстів та ілюстрацій параграфа заповніть таблицю.

Походження

Слов’яни походять від індоєвропейських племен, які проживали на території між Дніпром і Віслою. У VI ст. стають відомими перші слов’янські племена: анти, венеди та склавини.

Заняття

Слов’яни займалися землеробством, використовуючи рало, мотику, серп, косу, пізніше – плуг із залізним лемішем. Також займалися скотарством, полюванням, рибальством, бортництвом. Були розвинені ремесла: ковальство, гончарство, ткацтво.

Спосіб життя

Слов’яни вели осілий спосіб життя, хоча також переміщалися в пошуках нових територій. Облаштовували невеликі неукріплені поселення, іноді будували укріплені городища. Житла будували наземні чи заглиблені в землю.

Риси характеру

Слов’яни були витривалими, загартованими, надзвичайно сильними, легко переносили спеку і холод. До прибулих іноземців були добрі та приязні.

Характер відносин із сусідами

Торгували з іншими народами, отримуючи ремісничі вироби, вино, олію.

Відносини слов’ян з сусідами будувалися непросто, часто виникали конфлікти через прагнення захопити нові землі. Але політичні союзницькі зв’язки східних слов’ян з іншими народами часто переростали в дружні відносини.

Релігійні уявлення

Слов’яни були язичниками, поклонялися силам природи (Перуну, Велесу, Даждьбогу та ін.), мали культ предків. Вірили в різних духів (русалок, лісовиків). Мали численні обрядові свята, пов’язані зі зміною пір року

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *