§43. Традиції і свята

Головна сторінка цього ГДЗ (Зміст) – Україна і світ 6 клас Щупак

Коли та за яких обставин виникли свята? Що таке «традиція»? Які традиції і свята називають народними?

Ось кілька ключових моментів про походження свят і традицій:

  • Свята зазвичай виникали у зв’язку з важливими подіями в житті суспільства – релігійними, історичними, сільськогосподарськими тощо. Наприклад, релігійні свята пов’язані з ключовими датами відповідних конфесій.
  • Традиція – це певний звичай, обряд, святкування тощо, який передається від покоління до покоління і зберігається протягом тривалого часу.
  • Народними називають традиції й свята, які склалися історично саме в даного народу, тісно пов’язані з його культурою і побутом. Це, наприклад, українські народні свята Івана Купала, Водохреща, Масляної та інші. Вони мають глибоке коріння в українських язичницьких віруваннях і звичаях.

ЗАПИТАННЯ / ЗАВДАННЯ

1. Як, на вашу думку, традиції та свята впливають на культуру народу?

На мою думку, традиції й свята суттєво впливають на формування та розвиток культури народу. Вони є важливими елементами національної самобутності, дозволяють зберігати й передавати з покоління в покоління певні культурні цінності, вірування, звичаї. Саме через традиції й свята люди усвідомлюють свою приналежність до певної спільноти, відчувають зв’язок із минулим.

2. Поміркуйте, чи можна сформулювати поняття «світова культура». Якщо так, наведіть приклади універсальних, загальних цінностей, часто втілених у схожих традиціях різних народів; якщо ні — поясніть, чому

На мою думку, поняття “світова культура” існує. Це певна сукупність універсальних людських цінностей, притаманних багатьом народам. До таких цінностей можна віднести повагу до життя, справедливість, милосердя, прагнення до миру, любов до ближнього. Ці універсальні цінності часто втілюються у схожих традиціях різних народів. Наприклад, святкування Нового року, вшанування родинних стосунків, повага до літніх людей. Тобто, попри національні та релігійні відмінності, існують певні спільні риси, що поєднують людство.

3. Користуючись інтернет-мережею, текстом параграфа та власними знаннями, сформуйте тематичні групи свят. Заповніть таблицю у робочому зошиті чи нотатнику.

Релігійні1. Різдво Христове 6. Ханука 10. Стрітення 15. Рамадан 20. Трійця 25. День Ашура 26. Великдень 11. Маковія
Професійні3. День бібліотекаря 12. День учителя 16. День журналіста
Екологічні4. Всесвітній День водних ресурсів 9. Міжнародний день Землі 13. Міжнародний день лісів
Національні5. День Соборності України 19. День Незалежності 21. Китайський Новий Рік
Всесвітньовідомі фестивалі18. Карнавал в Ріо-де-Жанейро 23. Венеціанський карнавал 24. Томатино
Загальнолюдські2. День батька 7. Всесвітній день миру 8. День Святого Валентина 14. Всесвітній день здоров’я 17. Міжнародний день сім’ї 22. День знань
Інші27. День народження

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *