§4. Утворення Русі-України

Зміст ГДЗ Історія України 7 клас Хлібовська

1. Сусіди східних слов’ян

1. З ким сусідили східні слов’яни на півдні й на сході?

На південь і на схід від земель східних слов’ян простягалися степи, де кочували тюркомовні булгари, які утворили Велику Булгарію, а пізніше – хозари, що створили Хозарський каганат. Хозари панували у причорноморських степах до X ст. і змушували полян та сіверян платити данину. На півночі сусідами слов’ян були варяги зі Скандинавії.

2. Чому відносини слов’ян з Візантійською імперією були складними?

Відносини слов’ян з Візантією були складними, тому що, з одного боку, вони активно торгували між собою, а з іншого – слов’яни часто здійснювали військові походи на Візантію, щоб домогтися вигідних торговельних умов.

3. Які країни поєднував шлях «із варягів у греки»?

Шлях “із варягів у греки” поєднував землі варягів (Скандинавію), східнослов’янські землі (через які він проходив Дніпром) та Візантію. Він починався з Балтійського моря, проходив через Ладозьке озеро, річку Волхов, озеро Ільмень, річку Ловать, далі волоком до Дніпра, яким спускався до Чорного моря і Константинополя.

Відлуння минулого

1. Про які сильні й слабкі сторони слов’ян йдеться в історичному джерелі?

В уривку з “Записок” арабського мандрівника Ібн-Якуба згадуються такі сильні сторони слов’ян:

  • Вони сміливі й здатні до військових походів.
  • Якби не було розрізнення між їхніми численними племенами, то жоден народ не зміг би протистояти їхнім силам.
  • Вони пильнують хліборобства і переважають усі північні народи щодо здобування собі прожитку.
  • Вони ведуть активну торгівлю морем і суходолом з Візантією (Царгородом).

Слабкою стороною слов’ян, згідно з джерелом, було те, що вони були розрізнені на численні племена, які не були об’єднані.

2. Що, на думку мандрівника, заважало слов’янам бути сильними?

На думку арабського мандрівника Ібн-Якуба, слов’янам заважало бути сильними саме розрізнення серед їхніх численних і розкиданих племен. Якби вони були згуртовані та об’єднані, то, за словами Ібн-Якуба, “не міг би з їхніми силами боротися жоден народ у світі”. Тобто роздробленість і відсутність єдності між слов’янськими племенами не дозволяла їм повною мірою реалізувати свій військовий і політичний потенціал.

2. Утворення Русі-України

1. Хто очолив великий міжплемінний союз? Чому він розпався?

Великий міжплемінний союз слов’ян у VI-VII століттях очолювали дулібські князі. Але цей союз розпався після нищівної поразки від кочовиків аварів (обрів).

2. Коли було засноване місто Київ?

За легендою, місто Київ було засноване приблизно у V-VI століттях трьома братами – Києм, Щеком і Хоривом, і назване на честь старшого брата Кия.

3. Які події відбулись у 860 році за участю князя Аскольда?

У 860 році київський князь Аскольд здійснив успішний похід на столицю Візантії – Константинополь. Завдяки цьому греки погодилися підписати з Руссю вигідну торговельну угоду – перший відомий договір між візантійськими імператорами та київськими володарями. Також у 860 році Аскольд прийняв хрещення і зробив першу спробу охрестити всю країну.

Відлуння минулого

1. Назвіть засновників головного міста полянського союзу

Згідно з легендою, засновниками головного міста полянського союзу – Києва, були три брати: Кий, Щек і Хорив, а також їхня сестра Либідь.

2. Чому за літописом місто стали називати Києвом?

За літописом “Повість минулих літ”, місто назвали Києвом на честь старшого з трьох братів-засновників – Кия.

Острів цікавинок

1. Разом з Кліо ознайомтесь з теоріями походження назви «Русь». Яка теорія, на вашу думку, є найбільш правдивою? Обґрунтуйте свою позицію.

  1. Сарматська теорія. Вона має право на існування, адже сармати справді мешкали на території України в давнину і могли вплинути на слов’ян. Але прямих доказів походження назви “Русь” від сарматського слова зі значенням “світло” наразі немає.
  2. Скандинавська теорія. Вона ґрунтується на тому, що перші київські князі, зокрема Рюрик, були скандинавами за походженням. Назва “Русь” могла бути принесена ними з їхньої батьківщини. Ця версія має чимало прихильників, але також не є беззаперечною.
  3. Слов’янська теорія пов’язує назву “Русь” з місцевими слов’янськими племенами полян, сіверян, уличів, а також з річками Рось, Росава, Роставиця на їхніх землях. Важливо, що і державу князя Аскольда, який правив до Рюриковичів, теж називали Руссю.

На мою думку, найбільш обґрунтованою і правдоподібною виглядає саме слов’янська теорія походження назви “Русь”. Адже вона спирається на місцеві географічні назви й не потребує залучення зовнішніх факторів на кшталт сарматів чи варягів. До того ж згадка про Русь Аскольда, яка передувала Рюриковичам, свідчить, що ця назва, ймовірно, мала місцеве слов’янське коріння.

Але потрібно визнати, що однозначної відповіді на питання про походження назви “Русь” наразі немає. Потрібні подальші дослідження, щоб остаточно прояснити цю проблему. Кожна з теорій має свої аргументи, тому дискусії істориків триватимуть і надалі.

3. Зміцнення Київської держави

1. Хто княжив у Новгороді в другій половині IX століття?

У другій половині IX століття в Новгороді княжив Рюрик – князь варязького (скандинавського) походження. Після його смерті владу перебрав його родич Олег, який був опікуном малолітнього сина Рюрика – Ігоря.

2. Із якого року в Києві став правити Олег? Як це відбулося?

У 882 році Олег приплив з військом по Дніпру до Києва. Завдяки підтримці місцевої знаті він заманив у пастку і вбив попереднього київського князя Аскольда, а сам став правити в Києві. Олег пообіцяв, що відтепер Київ буде “матір’ю городам руським”.

3. Які дії Олега сприяли утвердженню Русі-України на міжнародній арені?

Князь Олег здійснив такі дії, що сприяли утвердженню Русі на міжнародній арені:

  • Силою примусив до покори і союзу деревлян, радимичів, сіверян.
  • Завдав поразки уличам і тиверцям.
  • Домовився про спільні дії проти Візантії з волинянами і хорватами.
  • У 907 та 911 роках здійснив два успішні походи на Візантію і змусив її підписати вигідні для Русі торговельні угоди.

Завдяки цьому примножилися слава, могутність і багатство Києва та його володарів. Русь утвердилася як впливова держава, з якою мусили рахуватися сусіди, зокрема могутня Візантійська імперія.

Відлуння минулого

1. Обрахуйте, з якою кількістю воїнів Олег був у поході та яку суму виплатили греки русам відповідно до угоди.

Щоб з’ясувати, скільки років минуло відтоді, як Олег прибив свій щит на ворота Константинополя (під час першого походу 907 року), до нашого часу, потрібно від поточного року (2024) відняти 907. Тобто:

2024- 907 = 1117 років.

Отже, минуло 1116 років від того часу, коли князь Олег вперше примусив візантійців укласти вигідну для Русі угоду.

2. Хто з русів за угодою мав право користуватися привілеями? Чому?

Привілеями могли користуватися руські посли і купці, оскільки вони представляли інтереси Русі у відносинах з Візантією і сприяли розвитку торгівлі між двома державами.

Галявина творчості

Об’єднайтеся в робочі групи. Проведіть дослідження про життя та діяльність князів Аскольда та Олега за такими напрямками: роки життя та правління, внутрішня та зовнішня політика, значення діяльності князя. На своїй сторінці інстаграм опублікуйте пост на тему: «Княжіння Аскольда» або «Княжіння Олега» на вибір.

Дякую за цікаве завдання. Спробую провести порівняльне дослідження життя і діяльності князів Аскольда та Олега за вказаними напрямками:

Роки життя і правління:

  • Аскольд: точні роки життя невідомі, правив у Києві приблизно з середини до 882 року.
  • Олег: точні роки життя невідомі, правив у Києві з 882 року до своєї смерті (за різними джерелами, між 912 і 922 роками).

Внутрішня політика:

  • Аскольд: до середини IX ст. утвердив у Києві ознаки державності – князівську владу, дружину, податки. Прийняв хрещення у 860 році і спробував охрестити Русь.
  • Олег: у 882 р. захопив владу в Києві, вбивши Аскольда. Підкорив деревлян, радимичів, сіверян, уличів, тиверців. Об’єднав під своєю владою більшість східнослов’янських племен.

Зовнішня політика:

  • Аскольд: у 860 р. здійснив успішний похід на Константинополь, уклав вигідну торговельну угоду з Візантією.
  • Олег: у 907 і 911 рр. здійснив два успішні походи на Візантію, змусив її укласти вигідні для Русі торгові договори. Воював з хозарами.

Значення діяльності:

  • Аскольд: заклав основи Київської держави – Русі. Зробив Київ центром об’єднання східних слов’ян.
  • Олег: розширив і зміцнив Київську Русь, підкоривши більшість східнослов’янських племен. Утвердив її як впливову державу на міжнародній арені.

Можливий пост для інстаграму на тему “Княжіння Олега”:

“Князь Олег – творець могутньої Київської Русі

Цей відважний правитель зумів за кілька десятиліть перетворити відносно невелике Київське князівство на найбільшу і наймогутнішу державу Східної Європи кінця IX – початку X століття. Олег підкорив більшість східнослов’янських племен і об’єднав їх під владою Києва. Він успішно воював з могутньою Візантійською імперією і змусив її укладати вигідні для Русі торгові угоди. Завдяки Олегу утвердилася велич і слава стародавнього Києва – “матері городів руських”. Князь Олег став одним із фундаторів давньоруської державності, яка стала предтечею сучасної незалежної України.

Тож пам’ятаймо і шануймо наших великих предків! 💪

Барвограй ідей

Попрацюйте з історичною картою. Дайте відповіді на запитання.

1. Куди здійснював походи князь Олег? Про що це свідчить?

Олег здійснював успішні походи на Візантію (імперію Ромеїв). Зокрема, у 907 та 911 роках він організував два вдалі походи проти Візантійської імперії, внаслідок яких змусив її підписати вигідні для Русі торговельні угоди. Це свідчить про зростання могутності і впливу Київської Русі за правління Олега, яка змогла кинути виклик наймогутнішій на той час державі – Візантії.

2. Через які природні об’єкти проходив шлях «із варягів у греки»?

Шлях “із варягів у греки” проходив через ряд природних об’єктів, включаючи Балтійське море, Ладозьке озеро, річку Волхов, озеро Ільмень, річку Ловать, волок до Дніпра, річку Дніпро та Чорне море . Цей шлях був важливим торговельним маршрутом, що з’єднував північні землі з Візантією.

3. Які племена входили до Русі-України за княжіння Аскольда, а які — за правління Олега?

За княжіння Аскольда до Русі входили переважно племена полян. А за правління Олега до складу Русі, крім полян, були приєднані деревляни, радимичі, сіверяни, уличі, тиверці. Також Олег заручився підтримкою волинян і хорватів у походах проти Візантії.

4. Порівняйте кордони Русі-України станом на 1054 рік і сучасні кордони України. Запишіть свої висновки у зошиті.

Ця середньовічна карта зображує землі Київської Русі близько 1054 року. На ній позначено терени, які входили до складу Русі-України (зеленим кольором), а також землі, приєднані до Русі згодом. Порівнюючи з сучасними кордонами, можна побачити, що Київська Русь охоплювала більшу територію, ніж сучасна Україна. Деякі регіони, такі як Новгород, Смоленськ, Тверь, що раніше належали до Русі, зараз знаходяться за межами України. Водночас частини сучасної південної входили до складу хазарського каганату. Проте велика частина сучасної української території була інтегрована до Київської Русі вже в 11 столітті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *