Поява і розселення людини на Землі. Перші люди на українських теренах

Поява і розселення людини на Землі – це довгий і складний процес, який тривав мільйони років. Найбільш ранні відомості про людину датуються близько 7 мільйонів років тому, коли у Центральній Африці з’явилися перші примітивні люди – австралопітеки. За декілька мільйонів років люди розвинулися, стали вмілішими та розумнішими, і почали розселятися по всій планеті.

Перші люди на території, що сьогодні відповідає Україні, з’явилися близько 1,5 мільйона років тому. Вони належали до різних груп, таких як неандертальці та ранні люди. Найбільш відомі знахідки, пов’язані з цими групами, були зроблені на території Криму та Закарпаття.

Міркуємо. Роздивіться ілюстрації перших людей.

Якими були найдавніші знаряддя праці? З чого вони виготовлені? Для чого їх можна було використовувати?

Найдавніші знаряддя праці були виготовлені з каменю і є крем’яні знаряддя, які зазвичай виготовляли за допомогою зрубування частини каменю або обтискання, тобто створення зламу на камені, щоб відокремити з неї знаряддя. Такі знаряддя, як правило, мали гостре лезо і використовувалися для різних цілей, наприклад, для розрізання м’яса, риби, виготовлення одягу зі шкіри, для будівництва жител тощо.

Дайте відповіді на запитання до тексту

На підставі тексту сформулюйте запитання до цифрових позначень: 4,5 млрд, 3,8 млрд, 40 млн. Як ці числа пов’язані з появою людини?

Усі ці числа означають появу планети та життя на ній.

Який вік нашої планети?

Приблизно 4,5 мільярда років.

Коли виникло життя на нашій планеті?

Близько 3,8 млрд років тому з появою істот, які жили в морі

Коли з’явилися перші пралюди на українських землях?

Ніхто точної дати не знає, але є думки, що 40 мільйонів років тому.

Виберіть з тексту 5-7 слів, доречних у розповіді про появу людини.

Близько 40 млн років тому виникли більш високоорганізовані примати – мавпи. Припускають, що саме від них розпочався шлях формування людини.

Дивіться тут базові поняття на тему

Виконайте завдання до тексту

Порівняйте зовнішність істот, зображених на схемі с. 138. Які відмінності одразу впадають в око? Чому, прагнучи вибудувати ланцюжок предків людини, учені порівнюють не тільки об’єм мозку, а й будову черепа (надбрівні дуги, нижню щелепу) та руки (протиставлення великого пальця іншим)? Як ви думаєте, чи мали людиноподібні істоти дар мови? Кого називають «людиною розумною»?

Зовнішність істот, пралюдей була значно відмінна від сучасної людини. Найбільш очевидною відмінністю є розмір тіла та форма черепа. Пралюди були значно меншими за сучасну людину та мали більшу частину черепа, пов’язану з обличчям. Також, їх надбрівні дуги були значно виразнішими, а нижня щелепа виступала далі вперед.

Учені порівнюють не тільки об’єм мозку, а й будову черепа, надбрівні дуги, нижню щелепу та руки пралюдей з метою вивчення їх еволюційного розвитку. Зокрема, протиставлення великого пальця іншим пальцям руки є важливим елементом, що вказує на можливість використання інструментів та розвиток ручної моторики.

Щодо дару мови, то немає однозначної відповіді на це питання. На думку деяких дослідників, пралюди могли спілкуватися між собою за допомогою простих звуків, жестів та міміки, але точніших даних про це немає.

“Людина розумна” – це визначення, яке використовується для опису сучасної людини як виду, що володіє розвиненою мовою, високим рівнем інтелекту та здатністю до творчості. Це поняття відноситься до Homo sapiens – виду, який виник близько 300 тисяч років тому і є єдиним видом людей, який залишився на Землі.

Досліджуємо

Попрацюйте з історичною картою. Знайдіть території, де було виявлено рештки людиноподібних істот та сліди їхньої життєдіяльності. Який висновок можна зробити про розселення пралюдей на земній кулі? Де було знайдено стоянки пітекантропів, неандертальців та кроманьйонців у Європі, зокрема в Україні?

Рештки людиноподібних істот та сліди їхньої життєдіяльності були виявлені на багатьох територіях світу.

За результатами вивчення знахідок решток інтерес до дослідження розвитку і походження людини призвів до розгортання багатьох археологічних досліджень на території різних країн світу. Звідси можна зробити висновок, що пралюди розселилися по всій земній кулі, а їхнє розселення було пов’язане з різноманітними факторами, такими як зміни клімату та довкілля, розробка нових технологій та засобів виживання.

У Європі знахідки решток пралюдей та слідів їхньої життєдіяльності були знайдені в багатьох місцях, зокрема в Україні. На території України знайдено сліди життєдіяльності істот, яких історики називають пітекантропами – це стоянка біля села Королево на Закарпатті.

Домашнє завдання

За матеріалами параграфа складіть хронологічну задачу у формі загадки про предків людини (крім хронологічних даних, використовуйте інформацію про зовнішній вигляд, уміння цих істот, місця знахідок їхніх решток). Запропонуйте розв’язати її в загальному колі.

Уперше її рештки виявили в місцевості Кро-Маньйон (Франція). Вони мали, порівняно з неандертальцями, тендітнішу статуру й меншу фізичну силу, але більший об’єм мозку. їхні обличчя були вже більш подібними до облич сучасних людей. Скільки років минуло з того часу, як відкрили цей тип людей? Який тип людей це був?

До головної сторінки ГДЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *