Поселення, суспільство та культура в Лації та Римі в VIII-VI століттях до н.е

На початку I тисячоліття до н.е. територія Лація виглядала зовсім інакше – тут було набагато більше лісів, а деякі римські пагорби ще з’єднувалися між собою. У долинах розташовувалися невеликі селища з кількох хатин. Починаючи з VIII ст. до н.е. з’являються більші поселення з будинками з необпаленої та обпаленої цегли.

Згодом поселення починають групуватися та набувати ознак соціальної диференціації – з’являються укріплення, постійні храми, системи водопостачання. Відбувається розвиток ремесел та торгівлі. Помітними є грецькі та етруські впливи.

Щодо самого Риму, то вже з X ст. до н.е. тут фіксуються окремі поховання. Проте достеменно встановити, як саме виникло місто – шляхом об’єднання селищ чи створення центру на Палатині, – поки що неможливо.

У VIII-VII ст. до н.е. на території Риму з’являються громадські споруди та храми, що свідчить про організацію суспільного життя. Епіграфічні дані вказують на досить значну мобільність населення та наявність іноземних впливів.

Отже, археологічні знахідки дають уявлення про поступову соціальну трансформацію у Лації та Римі від селянських громад до складніших міських структур.

Суспільство та культура

По-перше, у цей час відбувається поступова соціальна стратифікація (розділення) населення. Якщо спочатку практично всі члени громад мали приблизно однаковий соціальний статус, то з VIII ст. до н.е. починають з’являтися ознаки майнової та соціальної нерівності.

Зокрема, в окремих похованнях з’являються предмети розкоші та зброя. Це вказує на виділення військової та економічної еліти. Також з розвитком ремесел та торгівлі зростає кількість мандрівних ремісників та купців.

Щодо культурних впливів, то вони надходили насамперед з боку греків та етрусків. Про це свідчать як археологічні знахідки грецького імпорту, так і перейняття деяких культурних практик (наприклад, писемності). Водночас на місцеву культуру певною мірою впливали й фінікійці.

Отже, у VIII-VI століттях до н.е. відбувається складний процес соціокультурних трансформацій населення Лація та Риму – від родоплемінних громад до ранніх міських структур.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *