Міста-держави Стародавнього Дворіччя

Стародавнє Дворіччя, або Месопотамія, було розташоване між річками Тигр та Євфрат на території сучасного Іраку. Це був регіон з родючими землями, сприятливими для землеробства, яке стало основою економіки.

У кінці 4 – на початку 3 тисячоліття до н.е. тут виникли перші міста-держави:

  • Ур – одне з найдавніших міст-держав, центр культу бога Місяця Нанни. Було важливим релігійним і торговельним центром.
  • Урук – культурний та політичний центр Шумеру. Місто було оточене потужними стінами. Тут правили царі-жерці.
  • Лагаш – місто-держава на півдні Месопотамії. Відоме своїми храмами та палацами правителів. Було центром культу бога Нінгірсу.
  • Вавилон – найвідоміше місто Месопотамії. Засноване аккадцями, згодом стало центром Вавилонського царства. Славилось своїми храмами та Вавилонською вежею.

Міста-держави мали розвинену іригаційну систему, монументальну архітектуру, писемність. Вони часто ворогували між собою за контроль над територіями та торговельними шляхами. З часом деякі з них об’єднувалися у більш могутні держави регіону.

Міста-держави Південного Дворіччя 3 тис. до н.е.

Хронологія

Починаючи з 5000 р. до н.е. шумери освоюють землеробство в Південному Дворіччі та засновують перші поселення (сучасний Іран)

4000 р. до н.е. Початок історії шумерського міста-держави Урук. Шумери навчилися плавити метал і використовувати вітрильники на річках Тигр і Євфрат.

3500 р. до н.е. поселення шумерських землеробів розвивалися та перетворювались на процвітаючі міста, управління якими здійснювали ради старійшин. Шумери стали піонерами у створенні писемності, відомої як клинопис, винайшли колесо та навчилися виготовляти бронзу, комбінуючи олово та мідь.

У період 2900-2400 рр. до н.е. у великих шумерських містах запроваджується правління царів (ранньодинастичний період).

2400 р. до н.е. – 2100 р. до н.е. шумерські міста-держави послідовно завойовуються аккадцями, кутіями.

2300 р. до н.е. Домінуючу роль у регіоні Дворіччя бере на себе Аккад.

2100 р. до н.е. найбільшого розквіту досягає місто Ур за правління царя Ур-Намму.

2000 р. до н.е. створюється відома «Поема про Гільгамеша». Місто Ур зруйноване еламітами. Завершення історії шумерських міст-держав.

Міста-держави Стародавнього Дворіччя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *