§61. Конституція. Закон. Демократія

Головна сторінка цього ГДЗ (Зміст) – Україна і світ 6 клас Щупак

Що таке громада? Як здійснювалася організація влади та самоврядування у громадах? Які повноваження має влада за монархії та республіки?

Згідно з наведеними джерелами, громада – це територіальний колектив людей, об’єднаний спільними інтересами.

Організація влади та самоврядування у громадах здійснювалася так:

  • Громада обирала органи місцевого самоврядування – сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Ці органи представляли інтереси громади та здійснювали функції місцевого самоврядування.
  • Також створювалися районні та обласні ради, що представляли спільні інтереси територіальних громад на відповідному рівні.

Щодо повноважень влади, то:

  • За монархії влада зосереджувалася в руках монарха, який концентрував законодавчу, виконавчу та судову владу. Повноваження місцевої влади були обмеженими.
  • За республіки влада розподілена між різними гілками – законодавчою, виконавчою, судовою. Місцева влада має більше повноважень у вирішенні питань на місцях.

Отже, громада – це територіальний колектив людей, які обирають органи місцевого самоврядування. За монархії повноваження місцевої влади обмежені, а за республіки – розширені.

Ознайомтеся із законами Хаммурапі. Прокоментуйте їх зміст. Висловіть припущення, чи були вони справедливими. Які проблеми у суспільстві вони врегульовували?

Закони Хаммурапі регулювали багато аспектів суспільного життя стародавнього Вавилону.

Аналізуючи їх, можна зробити такі висновки:

  1. Передбачалися досить суворі, інколи жорстокі покарання за злочини – відшкодування збитків, тілесні ушкодження, смертна кара. Це мало стримувати злочинність.
  2. Застосовувався принцип таліону (“око за око”) – злочинець мав зазнати такої ж шкоди, яку заподіяв. Це мало компенсувати збитки потерпілому.
  3. Регулювалися шлюбно-сімейні відносини, майнові права подружжя.
  4. Встановлювалися правила торгівлі, найму робочої сили, оренди землі та майна.

Отже, закони врегульовували багато суспільних відносин. На мою думку, вони були досить жорстокими й не завжди справедливими. Але для тогочасного суспільства були необхідними, адже встановлювали певні правила поведінки й відповідальності за їх порушення.

Ознайомтеся із статтями з «Салічної Правди». Визначте їх зміст. Назвіть питання, які вони врегульовують

З наведених статей «Салічної Правди» можна зробити такі висновки:

  1. Стаття XVIII регулює питання наклепу – якщо хтось безпідставно звинувачує іншу людину перед королем, то має заплатити штраф.
  2. Стаття XX стосується захисту гідності та недоторканності вільної жінки – передбачені штрафи за її приниження чи доторкання без згоди.
  3. Стаття XLIX встановлює правила щодо свідків:
  • порядок їх виклику в суд та відповідальність за неявку без поважних причин;
  • обов’язок давати правдиві свідчення під присягою;
  • санкції за відмову від присяги й свідчень.

Отже, ці статті врегульовують питання захисту гідності, недоторканності та ділової репутації, а також процесуальні норми щодо свідків.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Поясніть значення понять: «закон», «право», «конституція», «демократія»

Згідно з наведеними джерелами, можна дати такі визначення:

Закон – це нормативно-правовий акт, прийнятий вищим законодавчим органом держави (парламентом), який має вищу юридичну силу і регулює найважливіші суспільні відносини.

Право – це система загальнообов’язкових норм і правил, які регулюють суспільні відносини.

Конституція – це Основний Закон держави, який закріплює основи суспільного і державного ладу, права і свободи громадян.

Демократія – це політичний режим, за якого єдиним джерелом влади є народ. Демократія передбачає виборність основних органів влади, підзвітність влади народу, дотримання прав і свобод громадян.

Отже, ці поняття характеризують основи правової системи та політичного устрою держави.

2. За матеріалами параграфа заповніть таблицю

Закони ЛікургаЗакони Лікурга були введені в Спарті у V ст. до н.е. Лікург ввів закони, за якими кожен спартіат повинен був передати свого сина по досягненню ним семи років у спеціальні табори — агели, де у хлопців виховували витривалість, хитрість та міць. Лікург також ввів закони, що стосувалися земельного питання, заборони на використання золотих і срібних монет, обмеження на право займатися ремеслом і торгівлею
Афінська демократія ПеріклаАфінська демократія Перікла була встановлена в Афінах у V ст. до н.е. Перикл провів ряд реформ, що передбачали урівнювання бідних і багатих у правах, запровадження плати для посадових осіб, пільги та окремі видатки для малозабезпечених громадян, наділення малоземельних афінян землею. Він також запровадив народні збори, у яких мали право брати участь усі жителі Афін, які досягли 20 років
«Салічна Правда»“Салічна Правда” 794 р. була важливою правовою пам’яткою Середньовіччя. Це був збірник законів салічних франків, значна частина яких була присвячена врегулюванню сімейних, речових, зобов’язувальних і спадкових відносин. Найбільшу кількість статей у “Салічній Правді” було присвячено злочинам і покаранням.

3. Підготуйте коротку історичну довідку до поданих законодавчих актів в історії України.

Ось коротка історична довідка до поданих законодавчих актів в історії України:

«Руська Правда» – один з перших писаних зводів законів Київської Русі, укладений за часів князювання Ярослава Мудрого у 1016-1054 роках. Містив норми цивільного, кримінального та процесуального права.

Конституція Пилипа Орлика – перша конституція України, прийнята 5 квітня 1710 року гетьманом Пилипом Орликом під час національно-визвольної війни. Проголошувала незалежність України, поділ влади та права людини.

Конституція УНР – Основний Закон Української Народної Республіки, ухвалений 29 квітня 1918 року. Проголошувала УНР суверенною державою українського народу.

Конституція незалежної України – прийнята 28 червня 1996 року після проголошення незалежності України у 1991 році. Встановила Україну як суверенну і незалежну, демократичну, соціальну, правову державу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *