§21. Мінойська цивілізація

Головна сторінка цього ГДЗ  (Зміст) – 6 клас Бандровський

Досліджуємо

1. Чому критську цивілізацію характеризують як палацову?

Критську цивілізацію характеризують як палацову, оскільки палаці на Криті виконували не тільки функції резиденцій володарів, але й були центрами релігійних культів, місцями здійснення ритуалів та збору податків.

2. Чому критяни не будували захисних мурів?

Критяни не будували захисних мурів, оскільки вони покладалися на захист моря та флоту. Згуртовані навколо палацу критяни вважали, що море є найкращим захистом від ворогів.

3. Чому палаци на Криті визначають як осередки духовного життя?

Палаци на Криті визначають як осередки духовного життя, оскільки вони були місцями здійснення релігійних культів, проведення ритуалів та церемоній. Також у палацах знаходилися зображення божеств, що свідчить про їх релігійне значення для критської цивілізації.

Про що свідчить той факт, що серед героїв давньогрецьких міфів є ті, які пов’язані з мінойською цивілізацією?

Присутність героїв, пов’язаних з мінойською цивілізацією, свідчить про те, що ця цивілізація мала великий культурний та історичний вплив на давньогрецьку міфологію. Мінойська цивілізація вважається однією з найстаріших та найрозвиненіших цивілізацій світу, і її вплив можна побачити у багатьох аспектах грецької міфології.

Хто такий Тесей і чому він був одним з найулюбленіших героїв у Давній Греції?

Тесей був сином бога Посейдона та афінського правителя Егея. Він став відомим героєм завдяки своїй боротьбі з чудовиськом Мінотавром у Лабіринті на Криті. Тесей отримав завдання звільнити афінських юнаків і дівчат, яких Крит зобов’язував надсилати щороку для жертвопринесення Мінотаврові. Його перемога над Мінотавром і врятування заручників принесли йому славу і шану серед греків.

Як греки пояснювали назву Егейського моря?

За грецькою міфологією, назва “Егейське море” походить від імені Егея – легендарного правителя Аттики й батька героя Тесея. Згідно з міфом, після того, як Тесей вирушив на Крит, щоб боротися з Мінотавром, його батько Егей дав йому обіцянку. Він сказав, що якщо Тесей переможе Мінотавра, він повинен буде змінити чорні вітрила корабля на білі. Але коли корабель Тесея повертався до Аттики, Тесей забув про цю угоду і залишив вітрила чорними. Коли Егей побачив, що корабель повертається з чорними вітрилами, він впав у відчай і кинувся зі скелі в море, назване на його честь – Егейське море.

Які легендарні сюжети, пов’язані із царем Міносом, є, на вашу думку, вигадкою, а які – цілком вірогідні?

Як давньогрецькі легенди містять багато фантастичних елементів, важко точно визначити, які сюжети пов’язані з царем Міносом є вигадкою, а які – цілком вірогідні. Однак, деякі з них можуть бути основані на історичних подіях, а інші – на міфологічних чи художніх творах.

Складіть речення з крилатим висловом «нитка Аріадни», який витлумачують так: це спосіб, що допомагає розв’язати якесь важке питання, вийти зі скрутного становища.

«Нитка Аріадни» – це метафора, яка означає спосіб, що допомагає розв’язати якесь важке питання, вийти зі скрутного становища, подібно до того, як Аріадна дала Тесею меч і клубок ниток, що допомогли йому знайти вихід з Лабіринту та перемогти Мінотавра.

1. Дайте відповіді на запитання, винесені як назви пунктів

Де і коли з’явилася найдавніша цивілізація в Європі?

Найдавніша цивілізація в Європі з’явилася у давньому місті Катал Гююк на території сучасної Туреччини близько 7500 років тому, приблизно в 7500 до н.е.

Що дізнаємося про мінойську цивілізацію з давньогрецьких міфів?

Мінойська цивілізація згадується в давньогрецьких міфах, особливо в міфі про лабіринт та Міноса. За міфами, Мінос був правителем Криту, а лабіринт був величезною спорудою, де Мінос утримував Мінотавра – страшне напівлюдське страховисько з людським тулубом і бичачою головою. Також міфи розповідають про зв’язки між Міносом і Архілохом, давньогрецькими героями. Міфи дають певні відомості про спілкування між Міносовою Критською цивілізацією та островами та населенням давньогрецької епохи.

2. Витлумачте поняття: мінойська цивілізація

Мінойська цивілізація – це давня цивілізація, яка розвивалася на острові Крит в Егейському морі приблизно з 3-го тисячоліття до н.е. до 15-го століття до н.е. Головне місто Міноса, що було центром цієї цивілізації, називалося Кносс. Мінойська цивілізація відома своїми палацовими комплексами, лабіринтом, ремеслами та морською торгівлею. Мінойська писемність, відома як “лінійне письмо”, залишилася дослідникам для розгадування.

3. Перейдіть за посиланням та виконайте завдання онлайн

Де було знайдено зображену пам’ятку?

На острові Крит

Яка з поданих характеристик не стосується цивілізації, до спадщини якої належать зображені пам’ятки?

Досягла розквіту в VI тис. до н. е.

Чи правда, що Мінойська цивілізація зникла так само раптово, як і виникла, проіснувавши 500 років?

Так.

Яке з тверджень є хибним?

Критяни створили найдосконалішу іригаційну систему.

Яке з тверджень має слушність?

Держава на острові досягла розвитку за правління Міноса

Хто назвав зображення на ілюстрації «Парижанкою»?

Артур Еванс.

Яке ім’я є «зайвим» у переліку?

Озирис

Хто з міфічних героїв переміг лиходія Прокруста?

Тесей

Що означає сталий вислів «прокрустове ложе»?

Мірку, під яку штучно підганяють факти та явища.

Чого стосується твердження: «Не тільки на Криті, а й в інших місцевостях археологи знаходять мідні злитки у формі розтягнутої бичачої шкіри вагою 29 кг»?

Це були гроші давніх мінойців

Яка з назв пов’язана з названим батьком героя грецьких міфів Тесея?

Егейське море

Як пов’язана доля Мінойської цивілізації та острів Фера (нині Санторіні)?

Більшість поселень і палаців на Криті загинуло внаслідок виверження вулкана на цьому острові.

Домашнє завдання

Створіть комікс (мальовану історію) про один з подвигів Тесея. (Довідатися докладніше можна в книжці «Міфи Давньої Греції» (переказ Катерини Гловацької), яку знайдіть у шкільній бібліотеці або в інтернеті.)

(Ви можете створити свій власний комікс зображуючи подвиг Тесея, використовуючи доступні джерела, такі як книга “Міфи Давньої Греції” або ресурси з Інтернету.)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *