§34. Художня культура людства

Зміст ГДЗ робочий зошит 5 клас Щупак 

ПРАЦЮЄМО В КЛАСІ

1. Читаємо і розуміємо

Опрацюйте навчальний текст підручника «Що вирізняє художню культуру людства» (с. 197) і доповніть схему необхідною інформацією.

Після опрацювання навчального тексту підручника “Що вирізняє художню культуру людства” (с. 197), я можу доповнити схему такою інформацією:

Відображає:

Художні образи, що передають дійсність через мистецтво (твори образотворчого мистецтва, література, театр, кіно, музика).

Викликає:

Викликає емоційну реакцію, розвиває здатність до творчості й виховує художній смак. Воно може впливати на громадянську позицію людей, привертати увагу до важливих проблем суспільства і надихати на зміни.

Виховує:

Художня культура виховує людину за законами краси слова, кольору, дизайну тощо. Вона також відіграє важливу роль у формуванні покоління митців, які підтримують країну в складні часи, наприклад, під час російсько-української війни, організовуючи благодійні концерти та збираючи кошти на допомогу.

2. Дослідницька лабораторія

Випишіть із § 34 підручника п’ять назв (на вибір) згаданих у тексті або зображених пам’яток художньої культури і визначте галузь мистецтва, до якої вони належать.

Ось п’ять пам’яток художньої культури, згаданих у тексті, та галузі мистецтва, до яких вони належать:

Пам’яткаГалузь мистецтва
Богоматір Оранта (мозаїка Софійського собору)Образотворче мистецтво
Центральний корпус Чернівецького національного університету ім. Ю. ФедьковичаАрхітектура
Мальовка «Павичі» (петриківський декоративний розпис)Декоративно-ужиткове мистецтво
Орнек (національний кримськотатарський орнамент)Декоративно-ужиткове мистецтво
Пам’ятна монета до 100-річчя першого виконання «Щедрика»Нумізматика

3. Інстаграм-галерея пам’яток культури

Уявіть, що ви здійснили туристичну мандрівку, під час якої ознайомилися з пам’ятками художньої культури різних історичних епох. Підготуйте фотозвіт про свою екскурсію: виріжте фото пам’яток (додаток на с. 95 зошита) й уклейте їх в інстаграм-рамки.

Первісність

Наскельні малюнки в печері Альтаміра (Іспанія, 14-12 тис. до н. е.)

Стародавній світ

Дискобол (скульптор Мирон, Давня Греція, V ст. до н. е., мармурова копія)

Середньовіччя

Собор Паризької Богоматері (Франція, XII-XIV ст.)

Ранній новий час

Мавзолей Тадж Махал (Індія, XVI ст.)

Новий час

Зоряна ніч художник Вінсент ван Гог, 1889 р.)

Новітній час

Кадр із фільму «Тіні забутих предків» (режисер Сергій Параджанов, Україна, 1964 р.)

ПРАЦЮЄМО ВДОМА

Творча майстерня.

Розробіть маршрут туристичної подорожі «Перлини художньої культури України» (дійте за алгоритмом).

  1. Позначте на уявному шляху (с. 90) туристичні об’єкти (за допомогою додаткових джерел інформації доберіть до маршруту театр, пам’ятку архітектури, картинну галерею, літературний музей, пам’ятку садово-паркового мистецтва).
  2. До кожного об’єкту додайте напис, зображення і короткий опис, який влучно позначатиме унікальність пам’ятки.
  • 🎭 Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (Львів) – один з найгарніших театрів Європи, збудований у 1900 році в стилі неоренесансу. Інтер’єри театру вражають розкішшю і багатством декору.
  • 🏰 Замок Паланок (Мукачево) – одна з найдавніших українських історико-культурних пам’яток, замок XI-XVIII ст. Розташований на 68-метровій горі вулканічного походження. З замку відкривається чудовий краєвид на місто.
  • 🖌️ Національний музей українського народного декоративного мистецтва (Київ) – найбільший в Україні музей декоративно-ужиткового мистецтва. Зберігає унікальні колекції вишивки, ткацтва, кераміки, художнього скла, металу та інших видів народного мистецтва.
  • 📚 Літературно-меморіальний музей Івана Франка (Львів) – музей, присвячений життю і творчості видатного українського письменника. Розташований у будинку, де Франко прожив останні 14 років життя. Експозиція відтворює помешкання письменника.
  • 🌳 Софіївка (Умань) – один з найвідоміших ландшафтних парків України і Східної Європи, пам’ятка садово-паркового мистецтва кінця XVIII – першої половини XIX століття. Парк прикрашають фонтани, водоспади, скульптури, павільйони, створені за мотивами давньогрецької міфології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *