§16. Цивілізаційні центри Стародавнього Сходу в часі і просторі

На головну сторінку (зміст) – Щупак 6 клас

Розглянемо цивілізаційні центри Стародавнього Сходу і їх розміщення у просторі та в часі. Відомо, що Стародавній Схід був домом для численних цивілізацій, таких як Месопотамія, Давній Єгипет, Долина Інду та Шумер.

У цьому параграфі ми дослідимо розташування цих цивілізаційних центрів, їхні взаємовідносини та вплив на світову історію. Також буде розглянуто хронологію розвитку цих цивілізаційних центрів та їхні внески у галузі науки, культури та соціального розвитку.

Напевно, вам доводилося чути вислови «цивілізований світ», «цивілізована людина». Поясніть, який зміст вкладають у ці поняття сучасні люди.

Цивілізований світ має певний рівень розвитку у суспільній організації, господарстві, культурі, світогляді, духовних цінностях.

Цивілізована людина поділяє ідеали цивілізованого світу та є їх носієм.

Ознаки цивілізації:

  1. Розділення ремесла та торгівлі від землеробства і скотарства
  2. Винайдення писемності близько 5 тисяч років тому.
  3. Міста з великою кількістю жителів.
  4. Поділ праці (ремісники, торговці)
  5. Соціальна нерівність, коли деякі члени суспільства мали більш вигідне становище порівняно з іншими.
  6. Формування спеціальної групи людей – чиновників, які допомагали правителю управляти державою.

Сторінка 75

1. Упорядкуйте малюнкове лото (с. 76): уявно з’єднайте назви найдавніших цивілізацій, пов’язані з ними географічні об’єкти та малюнки з підписами-підказками.

  • Китайська цивілізація – Хуанхе, Китайська стіна.
  • Шумерська цивілізація – Тигр і Євфрат, Гільгамеш, Іштар.
  • Мінойська цивілізація – острів Крит, лабіринт Міноса.
  • Індійська цивілізація – Брахма, Інд.
  • Давній Єгипет – Ніл, фараон.

2. Уявіть, що вас запросили до авторського колективу, який працює над створенням ілюстрованого довідника з історії стародавнього світу.

Об’єднайтеся у дослідницькі групи та виконайте завдання:

а) розподіліть між собою пам’ятки, подані на схемі «Найдавніші цивілізації»;

Гравюра з зображенням Брахми, Велика Китайська стіна, лабіринт Міноса, ворота богині Іштар, барельєф Гільгамеша, статуя фараона.

б) стисло опишіть кожну пам’ятку: назва, час і місце створення, стан збереження до нашого часу.

Брахма – в індуїстській міфології Брахма є творцем світу. Це один з трьох богів священної тріади – Брахма, Вішну і Шіву.

Велика Китайська стіна – низка кам’яних та земляних укріплень у північній частині Китаю, збудованих з метою захисту північних кордонів Китайської імперії від вторгнень різних кочових племен. Найстаріша частина була збудована ще в 7 столітті до н.е.

Пізніше будівництво нових секцій тривало аж до 16 століття включно. Одна з найвідоміших частин муру збудована у 220—206 до н.е. першим імператором Китаю Цінь Ши Хуан-ді. Небагато з них дійшли до наших днів.

Лабіринт Міноса – в давньогрецькій міфології складна споруда з безліччю заплутаних переходів, спроєктована легендарним винахідником і інженером Дедалом на острові Крит. Він був так хитро побудований, що сам його творець ледь зміг втекти звідти.

Ворота богині Іштар – пам’ятка архітектури давнього Вавилону, восьма брама внутрішнього міста, що була побудована в 575 р. до н. е. за наказом царя Навуходоносора II в північній частині міста. Браму присвячено богині Іштар, за конструкцією є напівкруглою аркою з цегли, цегла, своєю чергою, покрита блакитною, жовтою, білою і чорною поливою.

Гільгамеш – шумерський цар, який за літописом правив приблизно у проміжку між 3000 та 2500 роками до н. е., десь за 400 років до того як була написана про нього поема

Фараон – він вважався живим богом, який після своєї смерті повинен приєднатися до інших богів. Він мав титул Сина Сонця і релігійну, політичну та військову владу в усьому Єгипті. Кожен фараон мав п’ять так званих титульних імен. Фараони з одного роду, котрі правили послідовно, складали династію.

Запитання і завдання

І. Знаю й систематизую нову інформацію.

Що таке цивілізація та які її ознаки?

Цивілізація – це група країн і народів, які мають спільні риси в суспільній організації, господарстві та культурі, а також спільні духовні цінності, ідеали й світогляд.

Ознаки цивілізації:

  • Духовний світ людей (наука, культура, освіта, мораль, релігія)
  • Політика і національні відносини
  • Економічні відносини (хто володіє власністю, як розподіляються прибутки)
  • Рівень розвитку техніки та технології, знання, уміння, навички, сімейний устрій.

Коли і де виникли перші цивілізації?

Перші цивілізації виникли понад 5 тисяч років тому в регіонах з плідними ґрунтами та на річкових долинах, де люди могли займатися сільським господарством.

  • Месопотамія (між річками Тигр і Євфрат, теперішній Ірак). Виникла приблизно 3500 р. до н. е. Тут розвивалися такі держави як Шумери, Аккад, Вавилон.
  • Древній Єгипет на долині річки Ніл. Цивілізація Єгипту почала формуватися близько 3100 р. до н. е.
  • Індська цивілізація в долині річки Інд. Виникла приблизно 2500 р. до н. е. Головні міста – Мохенджо-Даро та Хараппа.
  • Древній Китай на долинах річок Жовта і Янцзи. Перші державні утворення почали формуватися близько 2000 р. до н. е.

Які зміни в житті суспільства свідчили про появу цивілізацій?

  • Міста – люди почали об’єднуватися в більші поселення, які мали складну організацію та інфраструктуру.
  • Писемність – це дозволило зафіксувати знання, історію та закони, а також спростити облік та управління.
  • Професійна спеціалізація – не всі займалися сільським господарством. З’явилися ремісники, торговці, священники та інші спеціалісти.
  • Розробка законів та правил – для регулювання відносин у великих спільнотах.
  • Релігія і культові будівлі – з’явилися великі храми, священники отримали особливе становище в суспільстві.
  • Військова організація – армії та військові формування були створені для захисту міста чи завоювання нових територій.
  • Мистецтво та культура – розвиток скульптури, живопису, музики, літератури та архітектури.
  • Торгівля – активний обмін товарами між різними регіонами, що сприяло розповсюдженню знань та культурного обміну.

Який вид історичних джерел з’явився в розпорядженні вчених завдяки першим цивілізаціям?

Речові історичні джерела, зокрема писемні історичні джерела, є надзвичайно важливими для вивчення минулих подій. Вони надають нам можливість краще зрозуміти та оцінити події, що відбулися у минулому. Зокрема, з 2750 року до нашої ери писемні історичні джерела стали джерелом цінної інформації про той період.

Чому первісне суспільство не визначають як цивілізацію?

Тому, що першоджерело суспільство ще не має всіх ознак цивілізації у духовному світі, політиці, економіці, рівні технічного та технологічного розвитку.

2. На основі матеріалів параграфа розташуйте запропоновані події в хронологічній послідовності

Заснування міста Єрихон

8350 р. до н.е.

Заснування шумерської цивілізації в Межиріччі

3500 до н. е.

Винайдення писемності

3200 р. до н. е. Шумер

Єгипетська цивілізація виникла

3100 р. до н. е.

II. Обговоріть у групі

Дізнайтеся з додаткових джерел інформацію про особливості цих спільнот та визначте, чи можна їх зарахувати до цивілізацій.

Трипільська культура:

Розташована на території України, Румунії та Молдови. Її особливістю були величезні поселення й унікальна кераміка. Є думка, що трипільці вели осілий спосіб життя, займалися сільським господарством та мали релігійні обряди. Хоча їх культура мала багато ознак цивілізації, вони не мали писемності та великих державних структур.

Нубійська культура:

Ця культура розташовувалася в Африці й була сусідкою єгипетської цивілізації. Вони мали розвинене будівництво, займалися сільським господарством і торгівлею з Єгиптом. Нубійці мали свої царства та писемність, тому їх культуру можна вважати цивілізацією.

Культура Норте Чико:

Ця культура розташовувалася в Південній Америці, зокрема в Перу. Вони мали великі поселення та розвинену аграрну економіку. Однак інформації про їх писемність чи великі політичні структури мало, тому важко визначити, чи була це справжня цивілізація.

Ольмецька культура:

Розташована в Центральній Америці, вони є попередниками Майя. Ольмеки займалися будівництвом великих монументів, мали свою релігію та обряди. Вони також мали писемність, тому їх можна вважати однією з перших цивілізацій Америки.

III. Мислю творчо

1. Мандрівка гугл-картою

Здійсніть мандрівку гугл-картою: знайдіть на карті розташування річок, у долинах яких формувалися перші цивілізації, прокладіть маршрут подорожі та визначте приблизну відстань між осередками цивілізацій по лінії розташування «Єгипет – Месопотамія – Індія – Китай».

Єгипет – Месопотамія: Відстань між центром Стародавнього Єгипту (наприклад, містом Теби) і центром Месопотамії (наприклад, містом Вавилон) становить близько 1 200 км.

Месопотамія – Індія: Від Вавилона до долини Інду в Пакистані (де розташована долина Інду, одна з найдавніших цивілізацій) – приблизно 2 500 км.

Індія – Китай: Від долини Інду до долини Жовтої річки в Китаї (одна з найдавніших китайських цивілізацій) – приблизно 4 000 км.

Якщо додати всі ці відстані, то отримаємо приблизно 7 700 км від Єгипту до Китаю через найбільш значущі центри стародавніх цивілізацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *