§3. Народи північного Причорномор’я

Зміст ГДЗ Історія України 7 клас Хлібовська

Разом з Кліо розгляньте світлину. Яку частину України на ній зображено? Висловіть припущення, як зображення на фото пов’язане з темою уроку?

На фото зображено Крим – півострів на півдні України, омивається Чорним і Азовським морями.

Зв’язок з темою уроку

Крим має безпосереднє відношення до теми “Народи північного Причорномор’я”, адже:

  • У давнину на території Криму жили різні народи, зокрема кіммерійці, таври, скіфи, сармати, греки, готи та ін.
  • У VI ст. до н.е. греки почали колонізацію Північного Причорномор’я і заснували на території Криму свої поселення – Херсонес, Пантікапей та ін. Це сприяло розвитку торгівлі та культурних зв’язків.
  • У різні періоди Крим входив до складу античних держав Північного Причорномор’я – Боспорського царства, Понтійського царства.
  • У середньовіччі Крим був під владою Візантії, потім – Золотої Орди. У 1449 р. утворилося Кримське ханство.
  • У 1783 р. Крим був приєднаний до Російської імперії. Це докорінно змінило етнічний склад населення півострова.
  • У 20 столітті був приєднаний до України

Отже, Крим з давніх-давен був ареною, де перетиналися шляхи багатьох народів і цивілізацій. Його історія тісно пов’язана з історією Північного Причорномор’я в цілому. Вивчення минулого Криму допомагає краще зрозуміти етнічну картину та історичні процеси, що відбувалися в цьому регіоні.

1. Авари. Хозари

1. Що спонукало кочові племена нападати на сусідів?

Недостатня кількість пасовищ при розростанні стад та бажання поживитися за рахунок інших народів спонукали кочовиків вести грабіжницькі війни із сусідами й вирушати в далекі походи для захоплення нових земель.

2. Як називалась одна з перших держав кочовиків? Що впливало на її розвиток?

Однією з перших держав кочовиків на території сучасної України був Хозарський каганат, утворений у VII столітті. На його розвиток впливало виникнення міст як центрів ремесла й торгівлі довкола зимовищ кочовиків.

3. Чому в IX-Х століттях Хозарський каганат занепав?

У ІХ столітті Хозарський каганат поступово слабшав. З-під його впливу вийшли слов’яни. Мусульманське населення мігрувало на північ, осідаючи на берегах Волги. Київський князь Святослав розбив хозарську армію в 965 році. Остаточно каганат знищили печеніги й половці.

Відлуння минулого

Чому ішу вважали справжнім правителем у Хозарському каганаті?

Згідно з наведеним уривком з праць арабського письменника й географа Ібн Русте, справжня влада в Хозарському каганаті належала іші, а не кагану, тому що:

  1. Іша займався справами правління і командуванням військом. Тобто він здійснював реальне управління державою.
  2. Іша займав таку позицію, що йому не було перед ким звітувати, навіть перед каганом. Це свідчить, що іша мав найвищу владу.
  3. Хозари слухалися кагана лише номінально, тобто формально визнавали його верховенство. Але фактично каган не мав реальної влади.

Отже, Ібн Русте вважав ішу справжнім правителем Хозарського каганату, оскільки той зосередив у своїх руках реальні важелі управління – адміністративну владу, військове командування, і не підпорядковувався нікому, включно з каганом, який мав лише номінальний статус правителя.

2. Печеніги

1. Коли печеніги вперше з’явилися на кордонах Київської держави?

Вперше на кордонах Русі-України печеніги з’явилися в 915 році.

2. Чому воїнів печенігів називали «летючими людьми»?

Воїнів печенігів називали «летючими людьми» через стрімкість пересування їхньої легкої кінноти.

3. Як складалися відносини русів і печенігів?

Відносини русів і печенігів складалися по-різному: були періоди укладання договорів, але також відбувалися військові сутички. У 1036 році печенізьке військо розгромив Ярослав Мудрий.

Острів цікавинок

1. Визначте з тексту рубрики, з якими країнами торгували печеніги

  • З Руссю – продавали їм худобу
  • З візантійськими містами – постачали їм шкури та віск

2. На основі прочитаного поясніть, чому печенігів називали «володарями степи»

  • Вони мали потужну кінну армію, яка налічувала 400 тисяч вершників
  • Майстерне володіння бойовими мистецтвами дозволило їм стати повноправними господарями степових територій, де вони мешкали
  • Вони контролювали торговельні шляхи через степ і стягували плату за охорону караванів та перехід через підвладні їм землі

3. Народи Криму

1. Кому належали території Північного Причорномор’я?

Прибережна зона Криму від Боспору до Херсонеса належала Візантійській імперії. Інші землі були під впливом кочовиків.

2. Чим займалися жителі Криму?

Жителі візантійського Криму займалися хліборобством, скотарством, ремеслом. Боспор був центром торгівлі.

3. Які народи поселяються на території Північного Причорномор’я в VII-IX століттях?

У VII-IX століттях на території Північного Причорномор’я поселяються хазари, болгари, алани, греки-іконоборці. У IX столітті сюди приходять печеніги.

Галявина творчості

Уявіть, що ви мешкаєте в Північному Причорномор’ї в X столітті. Напишіть твір від імені хозара / хозарки чи печеніга І печеніжки на тему: «Один день із мого життя» за планом: а) житло; б) зовнішній вигляд; в) заняття.

Доброго дня! Я, Айдар, представник кочового народу печенігів, що мешкає в Північному Причорномор’ї в X столітті. Дозвольте розповісти вам про один день з мого життя.

а) Житло. Ми, печеніги, ведемо кочовий спосіб життя, тому наші домівки – це юрти, які легко складати й перевозити під час перекочівель. Юрта зроблена з дерев’яного каркаса, вкритого повстю. Всередині є килими, подушки, скрині для речей. У центрі – вогнище для обігріву і приготування їжі.

б) Зовнішній вигляд. Я вдягнений у довгий халат, підперезаний поясом. На ногах – м’які чоботи з повсті. На голові – хутряна шапка. При собі завжди маю лук і стріли – головну зброю нашого народу. Ми, печеніги, вправні вершники, тому весь день проводимо в сідлі.

в) Заняття. Зранку я допомагаю батькові доглядати за нашими стадами овець і коней – основою господарства печенігів. Потім із друзями вирушаю на полювання в степ. Ввечері чоловіки збираються на раду, де вирішують важливі питання життя племені. Жінки займаються приготуванням їжі, шиттям одягу, вихованням дітей. Крім скотарства, ми торгуємо з сусідами – Руссю і Візантією, охороняємо торгові шляхи через наші землі. Але найбільше печеніги славляться як вправні воїни. Наша легка кіннота наводить жах на ворогів.

Ось так минає звичайний день мого життя в степах Північного Причорномор’я. Ми, печеніги, пишаємося своєю свободою і звитягою, хоча життя в степу сповнене небезпек і щоденної боротьби за виживання.

Перевір себе

https%3A%2F%2Fprod files secure.s3.us west 2.amazonaws.com%2Fd47177eb b176 4370 9c24 87962f85fa1d%2Fc9516c73 36f8 4b9b ab76 87cfc4f68e71%2FUntitled

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *