Карфагеняни в Іспанії

Ось основні моменти:

  1. У 237 р. до н.е. Гамількар Барка розпочав завоювання Іспанії для Карфагену, щоб компенсувати втрати після Першої Пунічної війни.
  2. Його наступники Гасдрубал і Ганнібал розширили карфагенські володіння в Іспанії, використовуючи її ресурси та найманців. Вони побудували потужну державу з центром у Новому Карфагені.
  3. Ганнібал конфліктував з містом Сагунт, союзником Риму. Він захопив і зруйнував Сагунт у 219 р. до н.е.
  4. Руйнування Сагунту стало приводом для Другої Пунічної війни між Карфагеном і Римом (218-201 рр. до н.е.).

Пунійська Іспанія до Баркідів

Фінікійці почали освоювати Іспанію ще у VIII ст. до н.е., заснувавши низку торгових факторій уздовж узбережжя. Занепад Тіра призвів до переходу контролю над цими поселеннями до Карфагену.

Карфагеняни поступово розширювали свої володіння в Іспанії. Близько 600 р. до н.е. вони заснували фортецю на Сардинії як опорний пункт для подальшої експансії. У 654 р. до н.е. карфагеняни колонізували Балеарські острови, заснувавши поселення на Івісі.

Після битви біля Алалії у 535 р. до н.е. Карфаген витіснив греків з південної Іспанії та Тартесса, перекривши доступ до цих земель. Тартеська держава занепала до кінця VI ст. до н.е.

У подальші два століття Карфаген поступово розширював свій контроль над південною Іспанією. Центром пунійської влади в регіоні став Гадес. Карфагеняни використовували людські та природні ресурси Іспанії, а також контролювали торгівлю оловом та золотом через Гібралтарську протоку.

Таким чином, до часів Баркідів Карфаген уже мав значні володіння в Іспанії, хоча північні райони півострова контролювалися ним слабше. Гадес (сучасний Кадіс, фінікійці називали його Гадиром, а римляни Гадес) був центром пунійської влади в регіоні.

Гамількар Барка та Гасдрубал: підкорення Іспанії

Після поразки у Першій Пунічній війні та втрати Сицилії й Сардинії, Карфаген потребував нових територій та ресурсів. У 237 році до н.е. Гамількар Барка висадився в Іспанії з метою відновити вплив Карфагену в регіоні. Він взяв із собою сина Ганнібала та зятя Гасдрубала.

Протягом наступних 9 років Гамількар успішно воював з місцевими племенами, завоювавши південну та південно-східну Іспанію. Він підкорив оріссів, турдетанів та інші народи. Гамількар заснував місто Акра Левке (сучасне Аліканте), розробляв срібні копальні, карбував власні монети. У 229 році до н.е. він загинув під час облоги Геліки.

Спадкоємцем Гамількара став Гасдрубал (Гасдрубал Красивий, не треба плутати з сином Гамількара, який теж мав таке ім’я). Він помстився оріссам за смерть тестя, а потім розширив карфагенські володіння до річки Анас. Гасдрубал заснував Новий Карфаген як столицю та головну військово-морську базу пунійців в Іспанії. Він налагодив союзні стосунки з місцевими племенами, одружившись з іберійкою.

До 221 року до н.е. під владою Гасдрубала було 60 тисяч піхотинців, 8 тисяч кіннотників та 200 бойових слонів. Його вплив поширювався до річки Ібер на півночі. Проте у 221 році Гасдрубал був убитий кельтом, який мав особисту неприязнь до нього.

Таким чином, Гамількар та Гасдрубал заклали основи карфагенської держави в Іспанії, яка контролювала значні території та ресурси півострова. Це дозволило Карфагену компенсувати втрати попередніх війн та фінансувати подальшу боротьбу з Римом.

Ганнібал і Сагунт: передумови Другої Пунічної війни

Після раптової смерті Гасдрубала Барки у 221 році до н.е. військо одностайно обрало новим головнокомандувачем карфагенських сил в Іспанії 25-річного Ганнібала. Його кандидатуру негайно затвердили й влади Карфагену.

Ганнібал енергійно продовжив справу батька Гамількара та шурина Гасдрубала по розширенню пунійських володінь в Іспанії, попри занепокоєння Риму з цього приводу. Він завоював центральні та північні райони півострова, підкоривши ваккеїв, карпетанів, ілергетів та низку інших племен.

Однак на шляху подальшої експансії Ганнібала на північ стояло місто Сагунт – союзник Риму. У 219 році до н.е. Ганнібал взяв Сагунт в облогу під приводом того, що сагунтійці «ображали» сусіднє плем’я турдетанів. Після 8 місяців облоги він штурмом заволодів містом.

Рим у цей час був зайнятий війною в Іллірії й не надав допомогу союзникам. Руйнування Сагунту стало приводом (casus belli) для оголошення Другої Пунічної війни між Римом та Карфагеном у 218 році до н.е.

Отже, амбіції та дії Ганнібала в Іспанії викликали новий військовий конфлікт з Римом, який триватиме 17 років і завершиться падінням Карфагенської держави в Іспанії.

Карфагенська імперія в Іспанії до 2 пунічної війни
Карфагенська імперія в Іспанії до 2 пунічної війни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *