Урок-узагальнення з розділу І. Життя людей за первісних часів

Головна сторінка (зміст)

1. Заповніть таблицю «Життя первісних людей».

План характеристикиПалеолітМезолітНеолітЕнеолітДоба металів
ЖитлопечериЖитла розташовувались по колу з великим майданом посерединілюди почали жити в поселенняхпротомістаперші міста
Їжам’ясо мамонтаДрібні твариниЗі скотарства і землеробствапшениця, ячмінь і горохобмін їжі на товари
Знаряддя праціз дерева, каменю і кісткикидальні знаряддя та зброя з кремнію, каменю, кісток та рогумотика з кам’яним наконечникомралосокира, тигель, ливарні форми
Заняттямисливство та збиральництворибальство, мисливство, збиральництвоземлеробство скотарство, гончарство, ткацтво, керамікаобробка металів, вирощування рослин, скотарство, розводили переважно конейремісництво торгівля, гончарство, ковальство

2. Розгляньте ілюстрації та виконайте завдання.

1. Назвіть зображені предмети та їхнє призначення.

  1. Серп(для зрізання колосків)
  2. Кам’яне рубило
  3. Розмальована кераміка трипільської культури.
  4. Зернотерка(для натирання зерна)
  5. Лук і стріла(для полювання)

2. Укажіть період появи кожного із цих винаходів.

3. Розташуйте предмети від найдавнішого до більш нового.

  1. Кам’яне рубило (палеоліт)
  2. Лук і стріла (мезоліт)
  3. Серп (неоліт)
  4. Зернотерка (неоліт)
  5. Розмальована кераміка трипільської культури (енеоліт)

3. За матеріалами таблиці та наведеними малюнками дайте розгорнуті відповіді (2—5 речень) на запитання.

1) Що таке еволюція людини? Чим люди відрізняються від приматів?

Еволюція означає поступову зміну чогось, що відбувається безперервно. У біології це означає зміни у будові живих організмів, які відбуваються під час зміни поколінь. Природа із зміною умов життя змусила приматів, які були подібні до людини, адаптуватися до нових умов. Це і спричинило процес еволюції, який перетворив гомінідів, тобто людиноподібних істот, на сучасних людей.

2) Що таке палеоліт? Як люди жили в цей час?

Приблизно 13 тис. років тому стало значно тепліше на Землі. Льодова шапка, що покривала велику частину Європи, розтанула, і рівень моря піднявся на 100 метрів, внаслідок чого багато територій були затоплені. Клімат став набагато теплішим та вологішим, схожим на той, що ми маємо зараз. Тому, що тварини стали меншими і спритнішими, для людей того часу з’явилася проблема з пошуком їжі, тому що вже не було можливості полювати на мамонтів, чиє м’ясо довго зберігалося. Вони знайшли вирішення у винаході лука і стріл, появі рибальства та прирученні тварин.

3) Як змінився клімат у Європі в мезоліті? Як це вплинуло на життя людей?

Палеоліт – це стародавня кам’яна доба, найдавніший період людського суспільства. Людиноподібні істоти та кроманьйонці виготовляли знаряддя праці з каменю. У часи палеоліту люди забезпечували собі їжу за допомогою збирання та полювання. Було привласнювальне господарство.

4) Які зміни відбулися в суспільстві в добу неоліту?

Люди навчилися вирощувати рослини та розводити тварин, робити посуд і тканини. У давні часи, коли були палеоліт та мезоліт, люди шукали їжу, постійно переїжджаючи з місця на місце. Але тепер, в давні часи неоліту, люди споживали головним чином продукти, які вирощували самі.

5) Який метал люди навчилися виплавляти першим? Назвіть археологічні культури, які існували на території України в мідно-кам’яний вік.

Давні людські спільноти постійно мандрували, щоб знайти їжу в палеоліті та мезоліті. Але в неоліті вони вирощували свою їжу. Люди стали виготовляти різні знаряддя для життя, використовуючи метали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *