Стоянки та пам’ятки первісних людей на території України

Стоянки та пам’ятки первісних людей на території України карта

Найдавніші в Україні знаряддя гомінідів знайдено на пагорбі над річкою Тиса, поблизу Королева Виноградівського району села Закарпаття. Вісім культурних шарів свідчать про їхнє життя та діяльність від 1 млн до 35 тис. до н. е.

Одне з поселень гомінідів (тимчасових поселень людей кам’яного віку) віком близько 100 тис. років знайдено в гроті Киїк-Коба неподалік від міста Сімферополя в Криму. У печерах збереглися сліди багаття з попелом і вуглинками, а також кістки багатьох тварин – дичини, на яку полювали неандертальці.

У селі в Мізині (Мізинська стоянка) Чернігівської області виявлено поселення стародавніх мисливців на мамонтів, які жили тут близько 20 тис. років тому. Археологи досліджували залишки мисливських жител, місця обробки каменю та кістки, вогнища, де закопували кістяне вугілля та попіл, м’ясні ями, які використовувалися для зберігання м’ясних припасів взимку. Окрім численних знарядь праці, великою цінністю є знайдені під час розкопок роботи стародавніх художників: жіночі статуетки та фігурки тварин зі слонової кістки мамонта, унікальні браслети з кісток мамонта.

У 1893 році в Києві відкрили Кирилівську стоянку, назва якої пов’язана з назвою столичної вулиці, де в той час проводилися розкопки. Найдавніші утворення знаходяться на глибині понад 30 метрів. Знайдені там пам’ятники мають вік 20 тисяч років. Археологи знайшли велику кількість кісток мамонтів і шерстистих носорогів. Дослідники знайшли близько 200 знарядь праці. Основним заняттям мешканців стоянок є полювання. Вони живуть у наземних будівлях із жердин, покритих шкірою. Зовні будівля укріплена черепами та бивнями мамонтів.

На території України збереглися пам’ятки первісного періоду, які свідчать про присутність тут різних культур і цивілізацій. До найвідоміших пам’яток належать:

  • Стоянки архантропів: Королево, Лука-Врублевецька, Житомирська, Шари, Амвросіївка;
  • Стоянки неандертальців: – Шайтан-Коба, Киїк-Коба, Бабин;
  • Стоянки людини розумної: – Молодове, Нобель, Пушкарі, Мізин, Волоське, Каїри, Кам’яна Могила

Зображення стоянки та пам’ятки первісних людей на території України (уявне)

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *