§3. Слов’янські племена на теренах України та їхні сусіди

Зміст ГДЗ Історія України 7 клас Галімов Гісем

ЗАВДАННЯ НА ПОВТОРЕННЯ

1. Коли утворилася Східна Римська імперія?

Східна Римська імперія, відома також як Візантійська імперія, утворилася в результаті поділу Римської імперії на дві частини після смерті імператора Феодосія Великого у 395 році.

Офіційною датою початку існування Східної Римської імперії вважається січень 395 року, коли Аркадій Флавій став імператором східної частини Римської імперії.

Цей розділ був довершений після смерті Феодосія I. Після падіння Західної Римської імперії в 476 році, Східна Римська імперія залишилася єдиним продовженням колись єдиної імперії.

2. Покажіть на карті українські землі, заселені слов’янами внаслідок Великого розселення слов’янства, та межі Візантійської імперії на період його завершення.

Велике переселення народів, що відбувалося у IV–VII століттях, включало міграцію різних племен, в тому числі слов’янських, які рухалися на південний схід до Константинополя, Мореї та Македонії.

Слов’яни осіли на територіях між Середньою Віслою і Карпатами, Середнім Дніпром, Прип’яттю, середньою течією Дністра і Південного Бугу, утворивши етнічні слов’янські угруповання. У VI столітті слов’янські племена контролювали території Фракії та Македонії, а в VII столітті вже захопили Балканський півострів.

Межі Візантійської імперії на період її завершення охоплювали землі Балканського півострова, Малу Азію, Сирію, Палестину, Єгипет, частину Месопотамії, Вірменії та Грузії, а також південь Кримського півострова (Херсонес), острови Егейського та Середземного морів (Кріт та Кіпр).

Для візуалізації українських земель, заселених слов’янами, та меж Візантійської імперії на період її завершення, необхідно звернутися до історичних карт, які відображають ці території в зазначені історичні періоди.

1. Сусіди слов’ян на українських землях

Які народи і країни в цей час стали сусідами слов’янських племен, що мешкали на землях сучасної України? Що характеризувало їхній розвиток?

Згідно з текстом підручника, основними сусідами слов’янських племен, що мешкали на землях сучасної України в цей період були:

  1. На півночі – балтські та угро-фінські племена. Вони перебували на різних стадіях додержавного розвитку, їх форма господарювання залежала від місцевих природних умов.
  2. У степах Причорномор’я – тюркські племена болгар (булгар) і хозар.
  • Болгари наприкінці VI ст. утворили в Приазов’ї державу Велика Болгарія, яку в середині VII ст. знищили хозари. Частина болгар після цього переселилася на Середню Волгу, де заснували Болгарський каганат, а інша частина на чолі з ханом Аспарухом переселилася на Дунай, де створили Першу Болгарську державу.
  • Хозари в середині VII ст. утворили державу Хозарський каганат. У VIII ст. вони підкорили деякі слов’янські союзи племен на межі зі степом і примусили сплачувати данину.

Характерними рисами розвитку сусідів слов’ян було:

  • Формування ранніх державних утворень у кочових народів степу – Великої Болгарії, Болгарського і Хозарського каганатів.
  • Балтські та угро-фінські племена на півночі перебували на додержавній стадії розвитку.
  • Через землі слов’ян пролягав важливий воєнно-торговельний шлях “із варягів у греки”, що поєднував Балтійське й Чорне моря і мав значний вплив на розвиток слов’янських племен.

1. Які народи і країни стали в цей час сусідами слов’янських племен, що жили на теренах України?

Основними сусідами слов’янських племен, що жили на теренах України в цей час були:

  • На півночі – балтські та угро-фінські племена, які перебували на різних стадіях додержавного розвитку.
  • У степах Причорномор’я – тюркські племена болгар (булгар) і хозар. Болгари утворили в Приазов’ї державу Велика Болгарія, яку пізніше знищили хозари. Хозари утворили державу Хозарський каганат і підкорили деякі слов’янські племена.

2. Простежте, через які землі проходив воєнно-торговельний шлях «із варягів у греки»

Воєнно-торговельний шлях «із варягів у греки» проходив через землі слов’янських племен. Він складався із системи річкових шляхів і волоків (судна перетягувались з однієї річки до іншої) та поєднував Балтійське й Чорне моря.

Згідно з інформацією з Вікіпедії, шлях починався від Варязького моря (Балтійського моря), проходив Фінською затокою по річці Неві, через Ладозьке озеро, далі річкою Волхов до озера Ільмень. Потім шлях продовжувався річкою Ловаттю, після чого був волок, де човни перетягували до Дніпра. Далі судна пливли вплав на річці Дніпрі, а потім маршрут вів Руським (Чорним) морем уздовж західного берега до Царгороду (тепер Стамбул). Існував також альтернативний маршрут уздовж Одри до Кракова, в Галичину через Звенигород, Пліснеськ, Галич

3. За допомогою додаткових джерел, з’ясуйте дати його виникнення і занепаду.

Загалом, історики вважають, що активне використання цього шляху почалося у 8-9 століттях, коли скандинавські вікінги почали здійснювати походи на південь до Візантійської імперії. Занепад шляху припадає на 13 століття, коли змінилися торговельні шляхи та політична ситуація в регіоні.

Працюємо разом. За допомогою методу «Коло ідей» сформулюйте свою думку, чи мало описане в тексті сусідство позитивний вплив на розвиток слов’янської спільноти.

Добре, спробуймо використати метод “Коло ідей”, щоб сформулювати різні думки на вплив сусідства з описаними в тексті народами на розвиток слов’янської спільноти. Я запропоную кілька ідей, а ви можете додати свої.

Позитивний вплив:

  1. Торговельні зв’язки з сусідніми народами, особливо завдяки шляху “із варягів у греки”, сприяли економічному розвитку слов’янських племен.
  2. Контакти з державними утвореннями сусідів, такими як Хозарський каганат чи Перша Болгарська держава, могли стимулювати державотворчі процеси у слов’ян.
  3. Культурний обмін і запозичення деяких досягнень сусідніх цивілізацій збагачували культуру слов’ян.

Негативний вплив:

  1. Військова загроза з боку войовничих кочових племен булгар і хозар, які підкорили деякі слов’янські племена і змушували платити данину.
  2. Втрата політичної незалежності тими слов’янськими племенами, що потрапили під владу Хозарського каганату.
  3. Торгівля слов’янськими рабами (полоненими), яку вели варяги на шляху “із варягів у греки”.

Тепер ваша черга. Які ще ідеї щодо впливу сусідства на слов’ян ви можете запропонувати? Позитивні чи негативні? Давайте разом поміркуємо над цим питанням.

2. Боротьба Візантії за збереження контролю над Кримом

Якими стали основні події і прояви боротьби влади Візантійської імперії за володіння Кримським півостровом?

Основні моменти з тексту щодо ситуації в Криму:

  • У другій половині V – першій половині VI ст. Візантія намагалася закріпитися на узбережжі та в гірській частині Криму.
  • У другій половині VI – першій половині X ст., після входження Криму до складу Хозарського каганату, візантійська влада над півостровом слабшала і стала лише формальною.
  • Візантія будувала фортеці і укріплення в Криму для захисту від нападів зі степу. Але у VII ст. візантійські гарнізони залишили значну частину цих фортець через боротьбу з арабами на сході.
  • У VIII-IX ст. хозари посилили тиск на Крим, візантійці забирали свої гарнізони. Хозарська влада встановилася в гірській частині, а візантійська залишилася тільки на узбережжі.

Працюємо в малих групах. За допомогою методу «Кластери» опрацюйте розглянутий матеріал і представте класу результати своєї роботи.

Добре, давайте спробуємо опрацювати матеріал за допомогою методу “Кластери”. Ми можемо розділити інформацію на кілька основних тематичних блоків і представити їх у вигляді схеми.

Кластер 1: Сусіди слов’ян на українських землях

Балтські та угро-фінські племена на півночі

  • Перебували на додержавній стадії розвитку
  • Форма господарювання залежала від місцевих умов

Тюркські племена болгар і хозар у степах Причорномор’я

  • Болгари утворили державу Велика Болгарія, пізніше знищену хозарами
  • Частина болгар переселилася на Волгу і Дунай, утворивши нові держави
  • Хозари утворили Хозарський каганат, підкорили деякі слов’янські племена

Кластер 2: Шлях “із варягів у греки”

  • Важливий воєнно-торговельний шлях, що проходив через землі слов’ян
  • З’єднував Балтійське і Чорне моря
  • Складався з річкових шляхів і волоків
  • Мав значний вплив на розвиток слов’янських племен

Кластер 3: Боротьба Візантії за Крим

  • V-VI ст. – спроби Візантії закріпитися на узбережжі та в горах Криму
  • VI-X ст. – послаблення візантійської влади після входження Криму до Хозарського каганату
  • Будівництво фортець і укріплень Візантією для захисту від нападів зі степу
  • VII ст. – залишення візантійцями частини фортець через боротьбу з арабами на сході
  • VIII-IX ст. – посилення тиску хозар, встановлення їх влади в гірському Криму, збереження візантійської влади на узбережжі

Отже, ми виділили три основні тематичні блоки і представили ключову інформацію по кожному з них. Сподіваюся, такий кластерний підхід допоможе краще структурувати і запам’ятати матеріал. Якщо у вас будуть доповнення чи зауваження, обов’язково поділіться ними з класом.

Сформулюйте судження про…

Вплив сусідніх народів і країн на розвиток слов’янської спільноти був неоднозначним.

З одного боку, торговельні зв’язки, особливо завдяки шляху “із варягів у греки”, сприяли економічному розвитку слов’ян. Контакти з державними утвореннями сусідів могли стимулювати державотворчі процеси. Культурний обмін збагачував слов’янську культуру.

З іншого боку, войовничі кочові племена булгар і хозар становили військову загрозу, підкорили деякі слов’янські племена і змушували платити данину. Це призводило до втрати політичної незалежності. Крім того, варяги вели работоргівлю слов’янськими полоненими.

Отже, сусідство мало як позитивні, так і негативні впливи на розвиток слов’янської спільноти.

Географічне положення Криму робило його привабливим для сусідніх народів і країн.

По-перше, Крим мав важливе стратегічне значення, оскільки контроль над півостровом дозволяв контролювати чорноморську торгівлю між Сходом і Заходом.

По-друге, узбережжя та родючі гірські долини Криму були цінними територіями, за володіння якими змагалися різні держави, зокрема Візантія і Хозарський каганат.

По-третє, степові частини Криму були привабливими для кочових народів як зручні пасовища і плацдарм для нападів.

Таким чином, унікальне географічне положення Криму на стику моря, гір і степу, а також на перетині торгових шляхів, робило його бажаною здобиччю для сусідніх держав і народів протягом усього середньовіччя.

Запитання і завдання

Знаємо

1. На сході й північному сході від слов’янської спільноти жили

В угро-фінські племена й хозари

2. Коли утворився Хозарський каганат?

Хозарський каганат утворився в середині VII ст.

3. Впишіть у клітинки назву, яку використовували слов’яни щодо норманів.

Слов’яни називали норманів варягами.

Аналізуємо і пояснюємо

4. Висловіть думку про те, як могли впливати на слов’янську спільноту її сусіди.

Сусіди могли впливати на слов’янську спільноту як позитивно, так і негативно. Позитивні впливи включали торговельні зв’язки, стимулювання державотворчих процесів, культурний обмін. Негативні впливи – це військова загроза, підкорення деяких слов’янських племен, втрата політичної незалежності, работоргівля.

5. Як відбувався розвиток Кримського півострова під владою Візантії?

Під владою Візантії розвиток Криму відбувався нерівномірно. У V-VI ст. Візантія намагалася закріпитися на узбережжі та в горах, будувала фортеці й укріплення. Але з VI по X ст. візантійська влада слабшала через входження Криму до Хозарського каганату. Візантійці поступово залишали фортеці, зберігши контроль лише над узбережжям. Гірська частина перейшла під владу хозар.

Застосовуємо і творимо

7. Обчисліть, скільки часу минуло від початку Великого розселення слов’янства до створення Хозарського каганату.

Згідно з текстом, Велике розселення слов’ян почалося в V-VI ст., а Хозарський каганат утворився в середині VII ст.

Отже, щоб обчислити скільки часу минуло, потрібно:

Визначити приблизні дати початку розселення слов’ян і створення Хозарського каганату.

Початок розселення слов’ян – приблизно 500 рік (середина між V і VI ст.).

Створення Хозарського каганату – приблизно 650 рік (середина VII ст.).

Відняти від дати створення Хозарського каганату дату початку розселення слов’ян:

650 – 500 = 150 років

Таким чином, від початку Великого розселення слов’янства до створення Хозарського каганату минуло приблизно 150 років.

8. За допомогою додаткових джерел, рекомендованих учителем (учителькою), підготуйте й представте класу повідомлення на тему «Хозарський каганат і його вплив на сусідні народи й країни».

Хозарський каганат, що існував з VII до X століття, був однією з наймогутніших держав на сході Європи. Його територія простягалася від Дніпра до Аральського моря, включаючи Північний Кавказ, Приазов’я, Поволжя та частину Криму.

Виникнення та розвиток

Хозарський каганат утворився на базі Західнотюркського каганату внаслідок внутрішніх усобиць і завоювань китайців та арабів. Столицею спочатку було місто Семендер, а з середини VIII століття — Ітиль на Волзі, що стало важливим торговим центром.

Вплив на сусідні народи

  1. Східні слов’яни: Хозари мали значний вплив на східнослов’янські племена, такі як сіверяни, в’ятичі та радимичі, які платили їм данину до середини IX століття. Вони також сприяли поширенню християнства серед слов’янських племен.
  2. Візантія: Хозари підтримували як мирні, так і ворожі стосунки з Візантією. Відомі випадки шлюбів між візантійськими імператорами та хозарськими каганами, що зміцнювало політичні зв’язки.
  3. Кавказькі народи: Хозари активно взаємодіяли з кавказькими народами, такими як алани та болгари. Вони втягнули ці народи в орбіту своїх торговельних стосунків і політичних інтриг.
  4. Араби: Хозарський каганат вів тривалі війни з арабами, що призвело до переміщення населення та зміни столиці. Війни з арабами значно ослабили каганат, але також сприяли його культурному розвитку через контакти з мусульманським світом.

Релігійна політика

Хозарський каганат був відомий своєю релігійною толерантністю. Тут мирно співіснували іудаїзм, християнство та іслам. У IX столітті хозарська еліта масово прийняла іудаїзм, що вплинуло на політичну та соціальну структуру держави.

Занепад

Київська Русь стала головним ворогом Хозарського каганату. Після тривалих воєн князь Святослав Ігорович у 965 році розгромив основні центри каганату, що призвело до його занепаду. Після цього хозари поступово змішалися з іншими тюркськими народами і зникли як окрема етнічна група.

Хозарський каганат залишив значний слід в історії Східної Європи, вплинувши на політичний, економічний та культурний розвиток сусідніх народів і країн.

9. Працюємо в парах. Доберіть експонати до експозиції віртуального музею «Аварський каганат, Волзька Булгарія і Хозарський каганат» та проведіть екскурсію за нею.

“Доброго дня, шановні відвідувачі! Вітаємо вас у віртуальному музеї, присвяченому Аварському каганату, Волзькій Булгарії та Хозарському каганату. Розпочнемо нашу подорож з Аварського каганату.

Перед вами — золота корона аварського кагана, символ його влади та багатства. Поруч ви бачите керамічні вироби, що демонструють майстерність аварських ремісників.

Далі ми перенесемося до Волзької Булгарії, де ви можете побачити срібні монети, які свідчать про розвинену торгівлю та економіку. Архітектурні моделі булгарських мечетей показують нам культурний та релігійний розвиток цього регіону.

І нарешті, ми опинимося у Хозарському каганаті. Зверніть увагу на золоті та срібні прикраси, що демонструють майстерність хозарських ювелірів. Кам’яні стели з написами розповідають нам про важливі історичні події та договори, які мали місце у цьому каганаті.

Дякуємо за вашу увагу! Сподіваємося, що вам сподобалася наша віртуальна екскурсія.”

10. Підготуйте інформаційну довідку для інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» на тему «Хроніка боротьби Візантійської імперії за збереження контролю над Кримом».

Боротьба Візантійської імперії за контроль над Кримським півостровом у V-X ст. мала важливе значення, оскільки Крим відігравав ключову роль у торгівлі між Сходом і Заходом через Чорне море. Цю боротьбу можна умовно поділити на два періоди:

  1. Друга половина V – перша половина VI ст.: Візантія намагалася закріпитися на узбережжі та в гірській частині Криму. За часів імператора Юстиніана І на півострові оселилися готи як союзники Візантії. Для захисту готських поселень і контролю над мореплавством візантійці збудували систему укріплень і фортець.
  2. Друга половина VI – перша половина X ст.: після входження Криму до складу Хозарського каганату візантійська влада над півостровом слабшала і стала лише формальною. У VII ст. візантійські гарнізони залишили значну частину фортець через боротьбу з арабами на сході. У VIII-IX ст. хозари посилили тиск на Крим, встановивши владу в гірській частині, тоді як візантійська влада зберігалася тільки на узбережжі.

Протягом усього середньовіччя степові частини Криму залежали від кочових народів, а узбережжя та гірські долини контролювала Візантія, яка прагнула зберегти свій вплив на півострові.

11. Працюємо в малих групах. За допомогою методу «Сенкан» складіть відповідний вірш за матеріалом параграфа. Проведіть конкурс на краще виконання завдання.

Слов’яни

Сусіди, вороги

Торгують, воюють, впливають

Болгари, хозари, варяги

Розвиток

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *