§27. Народи, етноси, нації

Зміст ГДЗ 5 клас 2022 Хлібовська

Разом із Кліо розгляньте ілюстрації. Використовуючи додаткову літературу або мережу «Інтернет», дайте відповіді на питання:

1. Коли і з якою метою була утворена ця міжнародна організація?

Організація Об’єднаних Націй була заснована 24 жовтня 1945 року після Другої світової війни з метою підтримання миру та безпеки у світі, розвитку співробітництва між країнами та дотримання прав людини.

2. В якому місті розташована головна штаб-квартира Організації Об’єднаних Націй (ООН)?

Головна штаб-квартира ООН розташована в Нью-Йорку, США. Комплекс будівель штаб-квартири знаходиться в районі Тертл-Бей на Мангеттені.

3. Що символізує емблема ООН?

Емблема ООН складається з зображення Земної кулі, обрамленої оливковими гілками. Земна куля символізує сферу діяльності ООН, спрямовану на досягнення миру. Оливкова гілка є символом миру.

1. Людська спільнота — народ

1. Визначте походження слова «народ»

Слово “народ” походить від слів «рід», «родина», «народити» і має зв’язок з природою походження людини, її народженням, родом.

2. Які спільноти називають корінними народами?

Корінними народами називають народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв країну або географічну місцевість на момент завоювання чи колонізації. В Україні корінними народами є кримські татари, караїми, кримчаки.

3. Чому мова є однією з головних ознак народу?

Мова є однією з головних ознак народу, оскільки вона існує для спілкування і порозуміння між людьми, зберігає і передає культуру народу, його історію, традиції, є засобом національної ідентифікації. Мова також тісно пов’язана з мисленням народу.

З джерела народної мудрості

«Одне дерево — не ліс, один чоловік — не народ».

Про яку спільноту йдеться у прислів’ї? Чи погоджуєтеся ви з такою думкою? Свою відповідь запишіть, використовуючи таку схему: «Вважаю, що …», «Напевно, …», «Отже, …».

Вважаю, що у прислів’ї йдеться про спільноту людей, народ. Це прислів’я означає, що одна людина не може представляти весь народ, потрібна єдність багатьох людей.

Погоджуюсь з такою думкою, адже справді одна людина не в змозі відобразити всієї різноманітності та багатогранності цілого народу. Лише разом, об’єднавшись, люди можуть досягти великих речей та реалізувати спільні цілі.

Отже, прислів’я влучно передає думку, що для створення народу, нації потрібна єдність багатьох людей зі спільними поглядами, переконаннями та прагненнями. Адже одне дерево не утворює ліс, так само як і один чоловік не представляє весь народ.

2. Етноси. Нації

1. Як ви розумієте поняття «етнос»?

Етнос – це спільнота людей, об’єднаних спільною мовою, культурою, побутом, усвідомленням своєї єдності та відмінності від інших етносів. Етнос формується на певній території протягом тривалого часу.

2. Перелічіть ознаки нації

Основні ознаки нації:

  • спільність території
  • економічні та політичні зв’язки
  • спільна літературна мова
  • особливості культури та побуту
  • усвідомлення своєї належності до нації

3. Чи можна стверджувати, що націю формують різні етноси?

Так, націю можуть формувати представники різних етносів, об’єднаних спільною територією, економічними та політичними зв’язками. Зокрема, в США американську націю формують вихідці з різних країн, в Україні – українці, росіяни, кримські татари та інші етноси

Барвограй іде

Мені сподобалося кілька з них:

  1. Традиція обіймів і поцілунків у Латинській Америці. Це дуже теплий спосіб привітатися.
  2. Німецька традиція “стрибати” у Новий рік. Здається веселою та об’єднує всю родину.
  3. Японська традиція кланятися при зустрічі. Показує повагу до співрозмовника.

Ще в Індії є гарний звичай складати долоні разом перед грудьми та легко кланятися на знак привітання чи подяки – “намасте”.

Мені здається, у багатьох традиціях відображаються гарні людські якості – доброта, повага, вдячність. Варто цінувати розмаїття культур!

3. Народи, які проживають на теренах України

1. Поясніть, чому на теренах України здавна проживали різні народи

На території України здавна проживали різні народи, оскільки вона має вигідне географічне положення та сприятливі умови для життя. Українські землі перетинали важливі торговельні шляхи, тому сюди приходили купці та мандрівники з різних країн.

2. Доведіть, що всі народи, котрі мешкають в Україні, вносили посильну частку в її розвиток

Кожен народ, який проживає в Україні, зробив свій внесок у її розвиток. Представники різних народів разом будували міста, фабрики, дороги, займалися науковими дослідженнями.

3. Які права народів закріплені в Декларації прав національностей України?

В Декларації прав національностей України закріплено такі права:

  • використання національних символів
  • відзначення національних свят
  • сповідування своєї релігії
  • розвиток національної культури
  • створення шкіл з викладанням рідною мовою

Острів цікавинок

Чи знаєте ви, що караїми — один із небагатьох корінних народів, батьківщиною яких є Україна? За переписом населення 2001 року, на всю країну їх було 1196 осіб. Існує кілька центрів компактного проживання караїмів. Найбільше їх мешкає в містах Євпаторії, Сімферополі, Бахчисараї, Києві, Луцьку, Харкові, Львові. Назвіть історико-географічні регіони України, де проживають караїми. Допоможуть вам у цьому перелічені назви міст.

Караїми проживають у різних історико-географічних регіонах України. Згідно з переліченими містами та інформацією з пошукових результатів, можна визначити наступні регіони:

  1. Крим (Євпаторія, Сімферополь, Бахчисарай) – це найбільший центр проживання караїмів в Україні
  2. Галичина (Львів, Івано-Франківська область) – тут також проживає значна кількість караїмів
  3. Волинь (Луцьк) – є одним з центрів проживання караїмів
  4. Слобожанщина (Харків) – в цьому регіоні також проживає декілька сотень караїмів
  5. Київ – столиця України також є одним з місць проживання караїмів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *