§2. Походження людини і суспільства. Людина і природа

Зміст ГДЗ Україна і світ 7 клас Щупак

1. Дайте визначення понять: «еволюція», «кроманьйонець».

Еволюція – це процес необоротних змін у будові та функціях живих істот протягом їхнього історичного існування.Кроманьйонець – це ранній представник сучасної людини, який жив пізніше неандертальців і заселяв територію сучасної Європи.

2. Назвіть відомі вам теорії походження людини. Складіть у зошиті порівняльну таблицю за зразком.

Теорія (назва)Сутність теорії
РелігійнаЛюдина – творіння Бога
КосмічнаЛюдина – це прибульці з інших планет, які оселилися на Землі у давні часи
ЕволюційнаЛюдина розвинулася від мавпоподібних предків шляхом поступового еволюційного розвитку

Об’єднайтеся в групи. За допомогою матеріалів параграфа та додаткових джерел інформації дослідіть особливості, притаманні кожному типу людини на різних етапах антропогенезу.

Тип людиниОсобливості
Австралопітек– Жив близько 4,5 млн років тому. Перейшов до прямоходіння. Мешкав у саванах Африки
Людина уміла (Homo habilis)– Жила близько 1,8 млн років тому. Виготовляла найдавніші знаряддя праці з каменю. Вважається першою справжньою людиною.
Пітекантроп (Homo erectus)– Жив близько 1,5 млн років тому. Середнього зросту, міцної статури. Мав більший обсяг мозку. Удосконалив знаряддя праці (рубило, палиця-копачка)- Навчився використовувати вогонь.
Неандерталець– Жив близько 300 тис. років тому. Схожий на сучасну людину, але нижчий і кремезніший. Навчився видобувати вогонь. Виготовляв примітивний одяг. Залишив рештки поселень у печерах.
Кроманьйонець (Homo sapiens)– З’явився близько 40 тис. років тому. Зовні схожий на сучасну людину. Мав розвинений інтелект. Витіснив неандертальців. Залишив численні стоянки на території України.

Уявіть себе антропологом / антропологинею. Проведіть міні-дослідження за допомогою ресурсів штучного інтелекту (ШІ). Скориставшись додатковими матеріалами, створіть за допомогою ШІ модель зовнішності австралопітека, пітекантропа, неандертальця тощо.

Австралопітеки — це рід вимерлих приматів, які жили приблизно від 4 до 2 мільйонів років тому в Африці. Вони є одними з найдавніших предків сучасних людей. Зовнішність австралопітеків мала риси як сучасних людей, так і мавп.

Ось кілька характеристик їхньої зовнішності:

  1. Обличчя та череп: В австралопітеків були великі надбрівні дуги, широке і плоске обличчя, та виступаюча нижня щелепа (прогнатизм). Череп був порівняно невеликим, але об’єм мозку був більшим, ніж у сучасних мавп.
  2. Зуби: Зуби були досить великі, особливо задні (моляри), що свідчить про харчування жорсткою рослинною їжею.
  3. Тіло: Австралопітеки мали короткі руки, але довгі ноги, що свідчить про пристосування до двоногого пересування. Вони, ймовірно, могли ходити прямо, але їхні руки також були пристосовані для лазіння по деревах.
  4. Ріст: Австралопітеки були відносно низького зросту, приблизно 1,2 – 1,5 метра, залежно від виду.
  5. Волосяний покрив: Вважається, що австралопітеки мали густий волосяний покрив на тілі, схожий на той, який мають сучасні мавпи.

Загалом, австралопітеки мали проміжну зовнішність між сучасними людьми й приматами, з особливостями, які поступово еволюціонували у бік більш людських рис.

австралопітек

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *